Verzwaringsknuffel: onze 5 favorieten

verzwaringsknuffel

Steeds meer kinderen worden gediagnosticeerd met ADHD. Sommige ouders kiezen voor medicatie en/of therapie om het leven van hun kind met fijner en makkelijker te maken.

Naast medicatie en/of therapie komt er ook steeds meer aandacht voor andere type ‘behandelingen’ die de symptomen van ADHD helpen te verlichten. Eerder schreven we al over de voordelen van een verzwaringsdeken bij kinderen met ADHD. Ditmaal gaat het over een vergelijkbaar product, namelijk: een verzwaringsknuffel, ook wel verzwaarde knuffel.

Wat is een verzwaringsknuffel?

Een verzwaringsknuffel is een knuffel die eruit ziet en voelt als iedere andere knuffel, het enige verschil is het gewicht. Waar een normale knuffel nagenoeg niets weegt, wegen verzwaringsknuffels meestal tussen de 750 gram en 2kg.

Het gewicht kan ontspanning en troost bieden, voor ieder kind maar vooral ook voor kinderen die moeite hebben om stil te zitten of zich te concentreren. Het wordt dan ook wel als het perfecte hulpmiddel gezien wanneer er een opdracht of huiswerk gemaakt moet worden of als er gegeten moet worden.

Een verzwaringsknuffel zorgt er simpelweg voor dat je minder wiebelt én beter oplet. Dit geldt overigens voor zowel kinderen als volwassenen.

Wanneer kan je een verzwaarde knuffel gebruiken?

Zoals hierboven al kort aangestipt is een verzwaringsknuffel perfect voor momenten waarop het fijn zou zijn als je kleintje zich even rustig houdt. Bijvoorbeeld in de klas, tijdens het eten of het maken van huiswerk.

Verder is een verzwaringsknuffel net als een gewone knuffel ook fijn om mee naar bed te nemen. Het gewicht helpt om beter te ontspannen en levert daardoor een bijdrage aan in slaap vallen en doorslapen. Net als een verzwaringsdeken.

Beste verzwaringsknuffels

Er zijn tal van verzwaringsknuffels op de markt, dit zijn onze 5 favorieten. Waarbij geldt: hoe kleiner je kindje, hoe lichter de knuffel mag zijn.

Verzwaringsknuffel groene dinosaurus – 750 gr

Grijze olifant knuffel – 1 kg

Platte grijze olifant – 1.25kg

Regenboogbeer – 1.6 kg

Verzwaarde rups – 2.5 kg

Werken verzwaringsknuffels echt?

Omdat verzwaringsknuffels relatief nieuw zijn is er – zoals altijd – meer onderzoek nodig naar de exacte werking. Wel is het zo dat diverse artsen en therapeuten verzwaringsknuffels gebruiken bij cliënten tijdens rouwcoaching en verliesbegeleiding om cliënten tot rust te brengen.

Verder is het principe achter de werking van een verzwaringsknuffel hetzelfde als de werking van een verzwaringsdeken. Naar de verzwaringsdeken is meer onderzoek gedaan, en uit onderzoek blijkt dat verzwaringsdeken inderdaad een kalmerend effect hebben.

De zogenaamde diepe druk stimulatie kalmeert het zenuwstelsel.

You Might Also Like