Kan een verzwaringsdeken helpen bij een sensorische verwerkingsstoornis?

sensorische verwerkingsstoornis verzwarkingsdeken

Sensorische informatieverwerking is simpelweg het vermogen om informatie uit de wereld om je heen op te nemen en te verwerken. Dit gaat over allerlei soorten informatie; prikkels, geluiden maar ook aanraking en licht.

Voor mensen met een sensorische verwerkingsstoornis kan het leven een enorme uitdaging zijn, al dan niet buitengewoon storend of pijnlijk. Zo erg dat het voor zij die hier last van hebben moeilijk kan zijn om dagelijkse bezigheden uit te voeren.

Gelukkig zijn er diverse hulpmiddelen die mensen met een sensorische verwerkingsstoornis kunnen gebruiken om symptomen te verminderen, een daarvan is het gebruik van een verzwaringsdeken.

In deze blogpost bespreken we alles wat je moet weten over sensorische verwerkingsstoornissen en bespreken we de voordelen van een verzwaringsdeken bij sensorische problemen.

Wat is sensorische verwerkingsstoornis?

Een sensorische verwerkingsstoornis is een aandoening waarbij de hersenen van een persoon moeite hebben om informatie die via de zintuigen binnenkomt te ontvangen en erop te reageren.

Dit is een neurofysiologische aandoening waarbij sensorische input minder goed wordt gedetecteerd of geïnterpreteerd, waardoor mensen atypisch kunnen reageren op situaties.

Stel bijvoorbeeld dat persoon A (die geen verwerkingsstoornis heeft) en persoon B (die wel een verwerkingsstoornis heeft) over straat lopen wanneer er een ambulance met sirene langs rijdt.

Voor persoon A is de sirene misschien onaangenaam, maar dat is het.

Voor persoon B kan de sirene echter overweldigend of pijnlijk zijn, en het kan zelfs hun lichaam ertoe aanzetten om fysiek te reageren (door te braken of in het zweet uit te breken).

Dit is maar een enkel voorbeeld, hieronder een aantal andere situaties die mensen met een verwerkingsstoornis anders ervaren dan mensen zonder verwerkingsstoornis.

  • Het gevoel van kleding op de huid
  • Het gevoel van een metalen ritssluiting op de huid
  • Het geluid wanneer er op een schoolbord geschreven wordt
  • Het geluid van een bladblazer of grasmaaier

Bekende psycholoog en neurowetenschapper Dr. A. Jean Ayres geeft aan dat een sensorische verwerkingsstoornis verwant is aan een neurologische “verkeersopstopping”. Wanneer mensen met deze stoornis informatie via hun zintuigen opnemen, wordt deze informatie door elkaar gegooid en ongeorganiseerd. Dit leidt tot motorische onhandigheid en gedragsproblemen, die vaak uitmonden in grotere problemen, waaronder angst en depressie.

Zijn mensen met een sensorische verwerkingsstoornis hyper- of hypo gevoelig?

Hoewel mensen er in het algemeen van uitgaan dat zij overgevoelig zijn, kan het tegenovergestelde ook waar zijn. Voor sommige mensen neemt het juist de vorm aan van ondergevoeligheid, wat in feite betekent dat ze de sensorische input niet zo intens waarnemen als andere mensen.

Als je aan hypo gevoeligheid lijdt, zal je merken dat u minder reageert op situaties waarop mensen de neiging hebben om overmatig te reageren.

Als je bijvoorbeeld per ongeluk een hete ketel aanraakt, ruk je waarschijnlijk niet instinctief je hand weg.

Als je per ongeluk een salontafel tegenkomt en je teen stoot, doet het misschien niet zoveel pijn en kun je de sensatie nauwelijks registreren.

Op het eerste gezicht lijkt dit misschien geen groot probleem. Je ervaart tenslotte minder pijn en ongemak dan andere mensen … hoe kan dat zo erg zijn?

Bedenk echter het volgende: door je hand weg te trekken van een hete ketel, bescherm je je lichaam tegen iets dat schadelijk is.

Als je hersenen de pijn niet registreren, kan dit ertoe leiden dat je langer aan de schadelijke activiteit of het schadelijke element wordt blootgesteld, wat nadelig voor je zal zijn.

Bovendien hebben mensen met een hypo gevoeligheid ook de neiging om extra sensorische input te verlangen, zoals frequente knuffels of harde geluiden.

Als je verlangen naar meer zintuiglijke input gemakkelijk kan worden bevredigd door bijvoorbeeld naar muziek te luisteren in een iets luidere omgeving, is dat prima – geen kwaad.

Maar als je pas tevreden bent als je je luidsprekers helemaal naar boven draait, en dit maakt het moeilijk voor je om samen te leven met een kamergenoot of een partner, dan is dat natuurlijk een probleem.

Het komt neer op? Zowel overgevoeligheid als hypo gevoeligheid kan een grote invloed hebben op je leven en ook de kwaliteit van je leven.

Het gebruik van een verzwaringsdeken bij sensorische verwerkingsstoornis

Een manier om blootstelling aan sensorische stimulatie in een gecontroleerde omgeving te vergroten? Gebruik een verzwaarde deken.

Als dit de eerste keer is dat je over verzwaringsdekens hoort, verzwaringsdekens zijn dekens gevuld zijn met verzwaarde materialen zodat ze een stevige, geruststellende druk uitoefenen op de gebruiker. Wanneer je onder je verzwaringsdeken kruipt, voelt het in feite alsof iemand je omhelst met een diepe, stevige beren knuffel.

Vraagt ​​je je af wat de wetenschap is achter verzwaringsdekens?

Deze dekens oefenen Deep Touch Pressure (DTP) uit, dit activeert uw “feel good” hormonen zoals dopamine en serotonine, en vermindert uw stresshormonen, cortisol.

Het is bewezen dat deze dekens een kalmerend effect hebben en stress en angst kunnen verminderen. Ze kunnen je ook helpen sneller in slaap te vallen en een betere nachtrust te hebben.

Tegenwoordig worden verzwaringsdekens door veel mensen over de hele wereld gebruikt, inclusief mensen die lijden aan ADHD, autisme, rusteloze benen syndroom, fibromyalgie en meer. Ze zijn ook effectief voor personen met sensorische verwerkingsstoornissen.

Stel je voelt je overweldigd door alle sensaties die je ervaart, en je voelt een meltdown opkomen, kruip dan gewoon onder je deken en het zal je kalmeren.

Wat als u zich afgeleid voelt door het krassende gevoel van uw nachtkleding of het geluid dat je ventilator maakt, en je niet in slaap kunt vallen? Hetzelfde geldt: kruip onder je deken en het zal helpen om je stressniveaus te verminderen en je in slaap te wiegen.

Werkt een verzwaarde deken echt voor sensorische problemen?

Uiteraard werkt het niet bij iedereen, maar veel mensen met een sensorische verwerkingsstoornis geven aan baat te hebben bij het gebruik van een verzwaringsdeken.