Voordelen verzwaringsdeken

voordelen verzwaringsdeken

Verzwaringsdekens kunnen veel voordelen met zich meebrengen, van het verlichten van de symptomen van autisme tot het helpen tegen slapeloosheid. Wij laten je graag kennis maken met 20 van deze voordelen van verzwaringsdekens.

Op zoek naar een betaalbare eerste verzwaringsdeken? Bekijk dan eens de Swiss Nights verzwaringsdeken.

1. Gaat slapeloosheid tegen

Een van de meest gegeven redenen om een verzwaringsdeken aan te schaffen is het feit dat het helpt tegen slapeloosheid. Hoe frustrerend is het wel niet om niet in slaap te kunnen vallen of moeite te hebben met doorslapen? 

Verzwaringsdekens bieden een stevige maar zachte druk wanneer jij daar behoefte aan hebt, wat leidt tot een zalige nachtrust. 

2. Helpt bij sensorische verwerkingsstoornis

Onderzoekers hebben sensorische verwerkingsstoornissen beschreven als een “file” in je hersenen. Informatie komt binnen, maar wordt op de een of andere manier niet goed verwerkt. Dit kan leiden tot angst en instortingen. Zintuiglijke verwerkingsstoornis kan vooral een uitdaging zijn voor jonge kinderen, die niet altijd de emotionele volwassenheid hebben om uit te leggen hoe ze zich voelen.

Studies hebben aangetoond dat verzwaringsdekens een kalmerend effect kunnen hebben op zowel kinderen als volwassenen die kampen met een sensorische verwerkingsstoornis. Hetzelfde onderzoek stelt ook dat verzwaringsdekens helpen angsten te verminderen die vaak gepaard gaat met de aandoening.

3. Vermindert angst

Angst komt helaas vrij vaak voor, een groot deel van de Nederlanders heeft in meerdere of mindere mate last van een angststoornis. Er zijn verschillende manieren om met angst om te gaan, waaronder medicatie en therapie, maar ook simpelweg het gebruik van een verzwaringsdeken kan helpen.

Een verzwaringsdeken lijkt veel op een stevige maar zachte knuffel. Je kunt je vast wel een moment herinneren waarbij je je angstig voelde totdat iemand je een knuffel gaf.

4. Stress

Stress overkomt iedereen, en je hoeft geen chronisch stressprobleem te hebben om de negatieve bijwerkingen te voelen. Of het nu komt door een slechte dag op het werk, een ruzie met je partner of een te hoge energierekening, stress heeft invloed op je geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Het goede nieuws is dat verzwaringsdekens je kunnen helpen bij het verminderen van je stress gevoelens. 

5. Verbetert de focus voor mensen met ADHD

Een van de meest voorkomende symptomen van ADHD is een gebrek aan focus. Dit kan tot probleem leiden voor zowel kinderen als volwassenen. Waarbij sommige mensen met ADHD moeite hebben om een ​​taak te voltooien, zijn anderen geneigd tot impulsiviteit en rusteloosheid.

Zoals je wellicht weet heeft ADHD een breed scala aan mogelijke symptomen, het treft niet iedereen op dezelfde manier. Diepe druk stimulatie in de vorm van een verzwaringsdeken kan een kalmerende werking hebben. 

6. Verlicht symptomen van rusteloze benen syndroom

Patiënten met het rusteloze benen syndroom beschrijven het vaak als een tintelend of kriebelend gevoel in hun benen. Omdat symptomen ’s nachts vaker voorkomen, kan dit leiden tot slapeloosheid en onbevredigende slaap. 

Diverse patiënten hebben aangegeven verlichting te voelen wanneer er een bepaalde druk wordt uitgeoefend op de benen. Dit kan in de vorm van compressiesokken, echter voelen deze soms wat strak aan en geeft men aan het niet altijd even charmant te vinden. Velen wenden zich, vroeg of laat tot verzwaringsdekens.

7. Helpt fibromyalgie pijn

Fibromyalgie wordt soms een “stille ziekte” genoemd omdat zoveel patiënten geen diagnose krijgen of jaren wachten voordat ze er een krijgen. Een aandoening die vaker bij vrouwen voorkomt dan bij mannen.

Met chronische, idiopathische pijn in ten minste 11 van de 18 pijnpunten, kan fibromyalgie slopend zijn. Hoewel bepaalde medicijnen patiënten kunnen helpen hun symptomen te beheersen, is er tot op heden geen remedie voor fibromyalgie.

Voor sommige mensen is de zachte maar stevige druk van een verzwaringsdeken een belangrijk hulpmiddel om met fibromyalgie pijn te kunnen leven. Meer dan eens horen we van fibromyalgie-patiënten dat zij zweren bij hun verzwaringsdekens en niet meer zonder zouden kunnen slapen.

8. Verbetert de slaapkwaliteit

Niet iedere moeilijke slaper, heeft slapeloosheid. Soms is vermoeidheid gewoon het gevolg van een slechte slaapkwaliteit. Hoewel het belangrijk is om de juiste hoeveelheid slaap te krijgen, is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de slaap echt rustgevend en herstellend is. 

Een manier om de kwaliteit van je slaap te verbeteren, is met behulp van een verzwaringsdeken. Omdat diepe druk de aanmaak van serotonine stimuleert, kan slapen onder stevige maar zachte druk je helpen sneller in slaap te vallen, langer door te slapen en uitgeruster wakker te worden.

9. Verhoogt de stemming

Als je je down voelt, kan het soms lijken alsof je je nooit meer “normaal” of gelukkig zult voelen. 

Een van de redenen waarom sommigen zich vaker zo voelen dan andere is doordat de hersenen niet genoeg serotonine produceren. Het gebrek aan serotonine kan van invloed zijn op je emotionele gezondheid. 

Diepe druk stimulatie verhoogt de productie van serotonine. Daarnaast zijn er ook aanwijzingen dat het diepe druk stimulatie je cortisol (stress) niveau verlaagt.

Het fijne van diepe druk stimulatie therapie is dat het simpelweg met een verzwaringsdeken thuis kan worden uitgevoerd.

10. Kalmeert

We hebben allemaal wel eens dagen dat het gewoon allemaal even niet lukt. Vanaf het moment dat je op staat gaat alles fout. 

Hoewel we veel praten met mensen die verzwaringsdekens gebruiken voor medische problemen, hebben we ook veel klanten die verzwaringsdekens gebruiken om te ontspannen en ontstressen na een zware dag.

Inmiddels hebben we alweer 10 voordelen besproken, nog 10 te gaan. Lees vooral verder!

11. Stimuleert focus in de klas

Als je kind autisme of een sensorische informatieverwerkingsstoornis heeft, weet je als geen ander dat school een uitdaging kan zijn. Klaslokalen en gangen kunnen lawaaierig zijn, gevuld met heldere kleuren en algemene afleiding. Voor kinderen met zintuiglijke uitdagingen kan school overweldigend, frustrerend en een trigger voor instortingen zijn.

Leraren en ergotherapeuten gebruiken al jaren gewogen schoot kussentjes en vesten, ook zijn het populaire therapie artikelen in klaslokalen voor speciaal onderwijs. Onderzoek toont aan dat de stevige maar zachte druk ervoor zorgt dat kinderen zich minder angstig voelen en meer gefocust zijn.

Maar ook kinderen die wellicht niet voldoen aan bovenstaande beschrijving kan de verzwaringsdeken een uitkomst zijn, simpelweg omdat het een ieder – van jong tot oud – een prettig gevoel geeft.

12. Verlicht pijn zonder medicijnen

Het is begrijpelijk dat je niet continue medicijnen wilt slikken, in plaats van medicijnen kan een verzwaringsdeken een natuurlijk alternatief zijn voor geneesmiddelen.

13. Verlicht reisangst

Reizen wordt leuk en opwindend geacht, maar het kan ook angst en stress oproepen. Sommige mensen voelen zich niet prettig in kleine, besloten ruimten zoals vliegtuigen en auto’s. Voor andere mensen kan de drukte van de luchthaven of het treinstation overweldigend zijn. 

Dit is waar een verzwaringsdeken-of kussen kan helpen. Als u reisangst ervaart, kan het kalmerende gewicht of een verzwaringsdeken dit gevoel verlichten. 

14. Helpt de ouderen

Er zijn veel manieren waarop verzwaringsdekens ouderen kunnen helpen. Naarmate we ouder worden, lopen we een verhoogd risico op chronische slapeloosheid, wat weer kan leiden tot tal van gezondheidsproblemen.

Oudere mensen ervaren ook vaker gevoelens van angst, stress en depressie. Het komt vaak voor dat ouderen last hebben van veranderingen in hun slaap-waakcyclus. Als je een oudere geliefde hebt, heb je misschien gemerkt dat ze de neiging hebben om heel laat ’s nachts op te blijven en in korte stukken te slapen.

Toen slaap onderzoekers verzwaringsdekens bestudeerden, ontdekten ze dat testpersonen die sliepen met een verzwaringsdeken gemakkelijker en sneller in slaap vielen en de slaap ook beter beoordeelden. ‘S ochtends voelden zij zich ook frisser dan de controlegroep die niet met een verzwaringsdeken sliep. 

15. Verlicht symptomen van PTSS 

Posttraumatische stressstoornis (PTSS) wordt vaak geassocieerd met oorlogsveteranen. Maar PTSS kan iedereen treffen die een traumatische of stressvolle gebeurtenis heeft meegemaakt. 

Professionals in de geestelijke gezondheidszorg zien PTSS vaak bij mensen die betrokken zijn geweest bij ernstige auto-ongelukken of een fysieke aanval. Kortom, elke stressvolle of traumatische ervaring kan PTSS-symptomen veroorzaken.

Verschillende vormen van therapie kunnen symptomen van PTSS (o.a. slapeloosheid en depressie) helpen verlichten, waaronder vaak slapeloosheid en depressie. 

Onderzoeken laten zien dat verzwaringsdekens de bloeddruk verlaagt, de hartslag vermindert en dat het merendeel van de testpersonen minder angstig is bij gebruik van een verzwaringsdeken.

16. Vermindert angst bij huisdieren

Heeft je kitten last van harde geluiden? Is je hond een emotioneel wrak telkens wanneer een ambulance het huis passeert, of de buren beslissen dat 22.00 uur een perfect moment om harde muziek te draaien? Ook voor huisdieren kan een verzwaringsdeken een kalmerend effect hebben. Een deel van onze klanten is zelfs voor het eerst in aanraking gekomen met verzwaringsdekens doordat zij er een van hun huisdier hadden besteld.

17. Verzacht symptomen van paniekstoornis

Paniekstoornissen kunnen het leven letterlijk stoppen. Er zijn veel manieren om paniekstoornis te beheersen, waaronder het gebruik van een verzwaarde deken. Studies hebben aangetoond dat mensen die slapen met zo’n deken, zich minder angstig en meer verfrist voelen. Omdat vermoeidheid een veel voorkomende oorzaak is van paniekstoornis, is een goede nachtrust een waardevol hulpmiddel bij het beheersen ervan.

18. Helpt OCS beheren

Obsessief-compulsieve stoornis (OCS) treft ongeveer 1 op de 40 volwassenen en wordt gekenmerkt door aanhoudende, obsessieve gedachten en gedragingen.

De stoornis kan een groot aantal symptomen en gedragingen veroorzaken en het lijkt er voor iedereen een beetje anders uit te zien. 

Net als andere psychische aandoeningen is OCS gekoppeld aan lage serotonine spiegels. Door gebruik te maken van diepe druk stimulatietherapie kunnen kan de serotonine worden verhoogd en de mate van OCS beïnvloeden.

19. Beheert autisme symptomen

Er is geen remedie voor autisme, maar onderzoekers hebben ontdekt dat het mogelijk is om de symptomen te beheersen door middel van verschillende behandelingen en therapieën. Volgens onderzoekers van Harvard is een therapie die steeds meer bewijs oplevert, massage of aanraaktherapie. In studies reageerden autisme-patiënten het meest gunstig op een zachtere, langzamere aanraking.

Bovendien stelden onderzoekers vast dat aanrakingstherapie zowel onmiddellijke en lange termijn effecten heeft op de biochemie van het lichaam, waaronder verlaagde niveaus van het stresshormoon cortisol en verhoogde niveaus van serotonine en dopamine, die een rol spelen bij onder andere stemmingsregulatie, beweging en impulscontrole. 

Lees ook eens ons artikel: Verzwaringsdeken autisme.

20. Recreëert het gevoel van een knuffel

Wat is er beter dan te worden omhuld in een grote, warme knuffel? De meeste baby’s reageren positief op inbakeren, knuffelen en schommelen. Wanneer een kind gewond raakt, is een van hun eerste acties meestal om naar een ouder toe te rennen op zoek naar een knuffel.

Het blijkt dat volwassenen echt niet zo verschillend zijn. Het instinct om naar een knuffel te verlangen, verdwijnt niet en de meesten van ons voelen zich ook als zij ouders zijn rustiger en meer ontspannen wanneer we er een krijgen. Sceptisch? Denk aan de laatste keer dat je je nestelde onder een donzen dekbed of je onder je dekens begroef op een stormachtige of regenachtige nacht.

De getrooste, vredige gevoelens die de meesten van ons krijgen van knuffels en zachte druk is vergelijkbaar met diepe druk stimulatie therapie. Met een verzwaringsdeken kun je een knuffel krijgen waar en wanneer je er een nodig hebt. Count us in!

 • Vera vink-steffens
  18 april 2020 at 22:22

  Goedenavond,

  Ik heb fibromyalgie en ben me aan het verdiepen in verzwaringsdekens. Maar hoe bepaal je het gewicht en de grootte vd deken die je nodig hebt? Ik hoorde dat je bij fibromyalgie zo’n 15% van je lichaamsgewicht nodig hebt. Klopt dit?

  Mvg,
  Vera

  • Rosie
   19 april 2020 at 07:59

   Beste Vera,

   Bedankt voor je reactie! Over het algemeen raden wij onze lezers aan om een ​​deken te kiezen tussen de 8% en 12% van hun lichaamsgewicht. Bij fibromyalgie adviseren wij minimaal 10% en maximaal 15%.

   Wellicht vind je dit artikel ook interessant: Kan een verzwaringsdeken helpen bij symptomen van fibromyalgie?

   Met vriendelijke groet,
   Rosie | De Verzwaringsdeken