Stress verminderen met een verzwaringsdeken

Stress verminderen verzwaringsdeken

Voel jij je gestresst? Is in slaap vallen elke avond weer een uitdaging? Net als opstaan omdat je nog lang niet genoeg slaap hebt gehad? Dan kan een verzwaringsdeken (bijv. de Slaapcity Verzwaringsdeken) een oplossing bieden door een einde te maken aan die slapeloze nachten.

Wat is stress?

Maar eerst, wat is stress eigenlijk? Stress ontstaat wanneer het lichaam langdurige spanning ervaart. In zekere mate is spanning nodig om te kunnen functioneren, maar ervaar jij voortdurend stress dan kan dit leiden tot problemen.

Zoals je misschien zelf al voelt heeft stress een fysieke uiting op je lichaam, je hart klopt sneller, hetzelfde geldt voor je ademhaling en daarnaast spannen je spieren zich aan (je verkrampt). Als je langere tijd last hebt van stress dan kan je overspannen raken of zelfs een burn-out krijgen. En dat is niet het enige. In het kort kan het leiden tot:

  • Lichamelijke klachten: hoofdpijn, rugpijn, stijfheid, problemen met spijsvertering, rusteloosheid, slapeloosheid en algehele vermoeidheid.
  • Psychische klachten: emotionele instabiliteit, irritatie, frustratie, negatieve gedachten, gevoel van ongelukkigheid
  • Gedrags symptomen: meer eten, drinken, ronken etc. & minder kunnen tolereren van anderen wat zich uit in bazig zijn, afsnauwen van mensen en kritiek leveren.
  • Gedachten symptomen: o.a. concentratieproblemen, vergeetachtigheid en moeite met dingen onthouden.

Hoe kan een verzwaringsdeken stress verminderen?

Verzwaringsdekens worden de laatste tijd steeds populairder, veel gebruikers geven aan dat zij ervaren dat het stress-, angst- en slapeloosheid problemen vermindert.

Het kalmerende effect van een verzwaringsdeken

Zodra je onder de deken glijdt voelt het alsof er een soort cocon om je heen is gewikkeld, alsof de deken je omhelst, vergelijkbaar met een knuffel. Dit gevoel van een knuffel is precies wat zorgt voor het kalmerende effect, als je wordt geknuffeld, voel je je veiliger. Dit is ook de reden waarom baby’s die moeite hebben met slapen soms ingebakerd worden.

Is het niet te warm of te zwaar?’

Allereerst kunnen wij je verzekeren dat een verzwaringsdeken niet te zwaar is (als je het goede gewicht neemt) en ook niet te warm, je kunt je nog draaien en zult niet oververhit raken. Door het gewicht heb je wel minder vaak de neiging om te bewegen wat er over het algemeen voor zorgt dat het in je hoofd ook iets rustiger wordt. Het dekbed moedigt je als het ware aan om stil te blijven liggen. Ook zorgt de druk ervoor dat je ‘s nachts minder of zelfs helemaal niet wakker wordt.

Onderzoek

Onderzoekers hebben een studie gedaan naar het effect van een verzwaringsdeken tijdens het ondergaan van een zeer stressvolle medische ingreep (het trekken van een verstandskies). Hieruit bleek dat de patiënten die een verzwaringsdeken over zich heen hadden tijdens de behandeling meer activiteit vertonen in het deel van het zenuwstelsel dat actief is bij het ervaren van lage stress. Mocht je geïnteresseerd zijn in het hele onderzoek, deze is hier te lezen: Journal of the Formosan Medical Association.