Verzwaringsdeken autisme

verzwaringsdeken autisme

Hoewel verzwaringsdekens voordelen hebben die werken voor een groot aantal aandoeningen, zoals depressie, angst, PTSS en ADHD, richt dit artikel zich specifiek op de voordelen van verzwaringsdekens voor mensen met autisme.

Wat is een verzwaringsdeken?

Voordat we ingaan op de voordelen, laten we kort bespreken wat een verzwaringsdeken is.

Een verzwaringsdeken is een deken die is uitgerust met gelijkmatig verdeeld gewicht. Dit gewicht maakt het zwaarder dan een doorsnee deken en geven druk en een gevoel van veiligheid aan bijvoorbeeld mensen met autisme.

In de autisme gemeenschap worden verzwaringsdekens vaak gebruikt door therapeuten om rusteloze of gestreste personen te kalmeren of te troosten. Ze worden ook gebruikt om te helpen bij slaap- en angstproblemen die veel voorkomen bij mensen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS).

Therapeuten en hun patiënten lijken in het algemeen de voorkeur te geven aan het gebruik van verzwaringsdekens boven gewone dekens.

Wat zijn de voordelen?

Verzwaringsdekens worden al tientallen jaren gebruikt en zowel therapeuten als deelnemers aan talloze onderzoeken geven er de voorkeur aan.

Iemand die de voorkeur geeft aan een specifieke deken, is er misschien meer ontspannen in. Therapeuten en getuigenissen van ouders geven positieve resultaten aan, dus er is reden om aan te nemen dat de dekens nuttig kunnen zijn.

Verzwaringsdeken kind autisme

Deze voordelen worden gemeld door verschillende gebruikers, of dit nu een kind met autisme, een volwassene of peuter is.

Wat zegt de wetenschap?

Er is nogal wat wetenschappelijk onderzoek die het therapeutische gebruik van verzwaringsdekens ondersteunt. In het kort, de onderliggende wetenschap van gewogen dekens is diepe druk therapie, in het Engels Deep Pressure Therapy. Vaak afgekort tot DTP of DPT. Diepe druk is eigenlijk elke zachte druk die over het lichaam wordt verdeeld. Een massage of knuffel wordt bijvoorbeeld ook aangemerkt als DTP.

Als je een kind hebt met autisme zul je vast herkennen dat je vaak bij hen moet liggen terwijl je kind in slaapt valt. Dit is ook een vorm van diepe / zachte druk. De zachte druk kalmeert het zenuwstelsel en zorgt ervoor dat er serotonine wordt afgegeven.

Verzwaringsdekens geven een zelfde soort druk af waardoor kinderen ook in staat zijn in slaap te vallen zonder dat zij geknuffeld worden door de ouders.

Voordelen verzwaringsdeken autisme

Verbeterde slaap

Als belangrijkste reden geven zowel kinderen als volwassenen aan dat de verzwaringsdeken leidt tot een beter slaap. De diepe druk heeft al gevolg dat het lichaam serotonine afgeeft. Serotonine is een belangrijke chemische stof als het gaat om kalmte en een stabiel humeur. Mensen met autisme maken vaak te weinig serotonine aan.

Niet alleen helpt de afgifte van serotonine iemand rustiger te maken, maar serotonine is ook nodig om melatonine in het lichaam aan te maken. Melatonine is een hormoon dat een rol speelt in het slaap-waakritme van ons lichaam. Het vertelt je lichaam dat het tijd is om naar bed te gaan. Omdat kinderen met autisme echter de neiging hebben om zelf niet zo goed melatonine te produceren, hebben ze moeite een natuurlijk slaapritme te ontwikkelen.

Vaak wordt melatonine aangevuld door middel van tabletten, maar een verzwaringsdeken kan ook een goede optie zijn! Heb je nog nooit eerder een verzwaringsdeken gebruikt, hieronder vind je drie opties onder de 75 euro:

  1. Slaapcity verzwaringsdeken – € 49,95
  2. Calming comfort gewichtsdeken – € 59,90
  3. ForDig verzwaringsdeken – € 79,95

Kalmerend effect

Een andere reden waarom verzwaringsdekens de slaap kunnen verbeteren, is dat ze het zenuwstelsel kalmeren en dat ze angsten verminderen. Vaak is angst een van de factoren die ervoor zorgt dat kinderen en volwassenen met autisme minder snel in slaap vallen.

Minder woelen en draaien

De laatste reden waarom verzwaringsdekens kunnen helpen, is simpelweg dat ze zwaar zijn en het woelen en draaien verminderen.

Autisme autistische ggz zelfzorg gravity slapen verzwaringsdeken bij autisme kinderen met autisme slaapcity verzwaringsdeken weighted blanket.