Kan een verzwaringsdeken helpen bij symptomen van fibromyalgie?

pijn fibromyalgie

Fibromyalgie treft vele Nederlanders. De symptomen, waaronder wijdverbreide chronische pijn, kunnen slopend zijn. Als jij of een geliefde aan fibromyalgie lijdt, kan een Somnox verzwaringsdeken je symptomen verlichten, angst en depressie verminderen en je helpen weer van een actieve levensstijl te genieten.

Fibromyalgie symptomen

Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van chronische pijn in je spieren en bindweefsel. Vaak gaat deze pijn samen met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen.

Ondanks dat het een veelvoorkomende aandoening is wordt fibromyalgie nog vaak verkeerd begrepen, zelfs in de medische wereld. De klachten wisselen vaak, de ene dag kan je meer klachten hebben, dan de andere dag.

Fibromyalgie behandeling

Net als andere chronische pijn aandoeningen, kan fibromyalgie niet worden genezen. Hoewel bepaalde geneesmiddelen de symptomen kunnen helpen beheersen, rapporteren patiënten vaak gemengde resultaten.

Erger nog, de bijwerkingen veroorzaakt door veel fibromyalgie-medicijnen zijn vaak net zo erg als de pijn en stijfheid die samenhangen met de aandoening zelf. Met als gevolg dat veel fibromyalgie-patiënten zich wenden ze zich tot andere manieren om hun ziekte onder controle te houden.

Volgens diverse onderzoeken omvatten natuurlijke behandelingen tegen fibromyalgie een gezond dieet, een toename van bepaalde vitamines, het gebruik van essentiële oliën en veranderingen in levensstijl die een regelmatige training routine omvatten.

Toename van serotonine kan verlichting bieden

Een toename van serotonine wordt ook in verband gebracht met een vermindering van fibromyalgie symptomen. “Een groeiend aantal onderzoeken suggereert dat mensen met fibromyalgie mogelijk een laag serotonine gehalte of een lage serotonine-activiteit hebben.

Een van de gemakkelijkste manieren om serotonine te verhogen, is het gebruik van een verzwaringsdeken. Dat is echter niet de enige reden waarom je zou kunnen overwegen er een te gebruiken als je fibromyalgie hebt. Waarschijnlijk heb je nog niet eerder een verzwaringsdeken gebruikt en wil je niet al teveel geld uitgeven aan je eerste verzwaringsdeken. Hieronder twee verzwaringsdekens met een goede prijs / kwaliteit verhouding. 

Wanneer een persoon lage serotonine heeft, kunnen ze dingen ervaren als:

  • Hoofdpijn
  • Veranderingen in eetlust
  • Moeite met slapen
  • Vermoeidheid, zelfs na voldoende slaap
  • Opvliegers en temperatuur onevenwichtigheden
  • Spierkrampen
  • Laag libido
  • Problemen met de darm en blaas
  • Angst en depressie

Onderzoekers zijn van mening dat fibromyalgie patiënten door het stimuleren van serotonine een vermindering van deze symptomen kunnen ervaren.

5 manieren waarop een verzwaringsdeken de symptomen van fibromyalgie kan verlichten

Hier zijn vijf redenen waarom een verzwaringsdeken de broodnodige verlichting kan bieden aan de duizenden fibromyalgie patiënten die op zoek zijn naar technieken om de vermoeidheid en pijn te verminderen die dit tot een slopende ziekte maken.

Serotonine verhogen

Serotonine is een belangrijke chemische stof in het lichaam. Serotonine heeft invloed op elk deel van je lichaam, van je emoties tot je motorische vaardigheden. Serotonine wordt beschouwd als een natuurlijke stemmingsstabilisator. Het is de chemische stof die helpt bij slapen, eten en verteren.

Helaas voor mensen met fibromyalgie is serotonine vaak schaars. Gelukkig zijn er manieren om de serotonine spiegel op natuurlijke wijze te verbeteren. Onderzoek meldt dat het “aarden” van patiënten terwijl ze slapen – een proces waarbij zachte druk wordt uitgeoefend door het gebruik van een verzwaringsdeken – het cortisol (het stresshormoon) verlaagde en de serotonine spiegel verhoogde. Met hogere serotonine spiegels ervaren fibromyalgie patiënten minder vermoeidheid en een verbeterd energieniveau.

Vermoeidheid verminderen

Zoals elke fibromyalgie patiënt u zal vertellen, is chronische vermoeidheid een van de meest slopende symptomen van de ziekte. Ernstige vermoeidheid treft het merendeel van de mensen met fibromyalgie.

Als jouw type fibromyalgie slapeloosheid en chronische vermoeidheid met zich meebrengt, kan een verzwaringsdeken je helpen sneller in slaap te vallen en meer herstellende slaap te ervaren. In het onderzoek die een verhoging van de serotonine spiegel vond bij patiënten die een verzwaringsdeken gebruikten, vonden de onderzoekers ook meetbare verbeteringen in dagelijkse cortisol profielen, waarbij de cortisolspiegels aanzienlijk werden verlaagd tijdens de nachtrust.

Angst en depressie

Als je fibromyalgie hebt, kan je ervaring met angst en depressie een beetje als een vicieuze cirkel aanvoelen. Van fibromyalgie is aangetoond dat het angst en depressie verhoogt, waardoor patiënten op hun beurt angstiger en depressiever kunnen worden over hun gezondheid.

Het gebruik van een verzwaringsdeken kan deze symptomen verlichten en de cyclus van angst en depressie bij patiënten met fibromyalgie doorbreken.

Stress verminderen verzwaringsdeken

Een van de manieren waarop verzwaringsdekens werken, is door zachte druk te bevorderen door middel van diepe druk stimulatie (DPS). Dit wordt in het algemeen aangeduid als een vorm van aanraak druk die op het lichaam wordt uitgeoefend en die het gevoel geeft van een stevige knuffel, vasthouden, inbakeren of massage.

Help pijn te beheersen

Pijn eist een enorme tol van fibromyalgie patiënten. Door de bijwerkingen veroorzaakt door veel fibromyalgie-medicijnen is het begrijpelijk dat veel patiënten alternatieven zoeken. Dit is waar een verzwaringsdeken kan helpen.

De zachte druk veroorzaakt een kettingreactie in het lichaam die een algemeen gevoel van kalmte en vrede loslaat. Voordelen zijn onder meer verminderde pijn, betere slaap, verbeterde focus, lagere angstniveaus en verbeterde sociale interactie.

Verbeter de stemming

Je hebt misschien ooit gehoord van oxytocine, een neurotransmitter die ook wel het ‘gelukshormoon’ wordt genoemd. Er zijn veel manieren om de aanmaak van oxytocine door het lichaam te stimuleren. Bijvoorbeeld, de ‘runner’s high’ die mensen soms ervaren wanneer ze een lange afstand joggen, wordt toegeschreven aan de afgifte van oxytocine.

Als je niet de tijd (of de energie) hebt om lange tijd op pad te gaan, maak je geen zorgen – er zijn andere manieren om de afgifte van natuurlijke oxytocine in het lichaam te bevorderen. Wanneer mensen knuffelen, geeft het lichaam het hormoon oxytocine, verzwaringsdekens imiteren in wezen de warmte en veiligheid die een knuffel biedt. Zowel de deken als de knuffel gebruiken een zachte, stevige druk die diep in het lichaam doordringt en een gevoel van rust geeft waardoor het lichaam kan ontspannen.

Bestel hier je eigen verzwaringsdeken

Chronische pijn kan grote schade aanrichten in je dagelijks leven. Een verzwaringsdeken kan helpen fibromyalgie symptomen te beheersen, de kwaliteit van je slaap te verbeteren en ook de algehele gezondheid.

Hoe fibromyalgie het dagelijks leven beïnvloedt

De ziekte treft onevenredig veel vrouwen, sommige cijfers geven zelfs aan dat 90 procent van de fibromyalgie patiënten vrouw is. Voor veel fibromyalgie patiënten – vooral vrouwen – wordt het niet geloofd worden als een belediging gezien en maakt het het leven met deze chronische pijn ziekte extra zwaar.

Het helpt niet mee dat fibromyalgie inherent moeilijk te diagnosticeren is. Bij bijna 70 procent van de mensen met fibromyalgie niet gediagnosticeerd. Bovendien duurt het gemiddeld vijf jaar vanaf het begin van de symptomen voordat patiënten een fibromyalgie-diagnose krijgen.

Veel voorkomende symptomen van fibromyalgie zijn onder meer maag-darmproblemen, hoofdpijn, gevoeligheid voor warm en koud, vaak plassen, gevoelloosheid of tintelingen in de ledematen en een droge mond, neus en ogen. Het komt ook vaak voor dat patiënten verschillende psychische symptomen ervaren, waaronder hersenmist (ook wel “fibro-mist” genoemd), evenals angst en depressie. Bovendien gaan fibromyalgie en vermoeidheid hand in hand, waarbij veel patiënten chronische vermoeidheid en slapeloosheid melden – zelfs na een volledige nachtrust.

Er zijn geen tests die artsen kunnen gebruiken om fibromyalgie te diagnosticeren. Om tot een diagnose te komen, is er veelal een eliminatieproces nodig waarbij andere aandoeningen worden uitgesloten.

Fibromyalgie heeft een grote invloed op het leven van een patiënt. Als je je constant moe voelt en voortdurend pijn ervaart, is het vaak moeilijk om van hobby’s en tijd met geliefden te genieten. Het goede nieuws is dat verlichting en herstel mogelijk zijn. Bovendien beheerst een groeiend aantal fibromyalgie patiënten hun symptomen met succes zonder voorgeschreven medicijnen of vrij verkrijgbare pijnstillers.