Verzwaringsdeken kind | Dé oplossing tegen slapeloosheid

verzwaringsdeken kind

Heeft jouw kind vaak last van een onrustige nachtrust? Of heeft je kind moeite met in slaap vallen? Misschien dat een verzwaringsdeken een oplossing kan bieden.

Even in het kort: wat is een verzwaringsdeken? Een verzwaringsdeken is simpelweg een deken met wat extra gewicht. Ze zijn op maat gemaakt voor de gebruiker (peuter, kind, volwassene) en vaak gemaakt van zacht materiaal.

Voordat we dieper ingaan op de effecten van verzwaringsdekens bij kinderen, bespreken we eerst een aantal richtlijnen voor veilig gebruik van verzwaringsdekens bij kinderen.

Verzwaringsdeken kind 2 jaar

Houd er rekening mee dat verzwaringsdekens niet worden aanbevolen voor kinderen jonger dan 2 jaar. Verder wordt het aangeraden om voor kinderen jonger dan 10 jaar kort te overleggen met je huisarts.

Houd hier rekening mee en zorg er daarnaast voor dat je een veilig gewicht gebruikt. Het aanbevolen gewicht van een verzwaringsdeken is 8% tot 12% van het lichaamsgewicht. De meeste verzwaringsdekens voor kinderen zijn rond de 2 kilo, wat ze geschikt maar voor kinderen tussen de 2 en 12 jaar met een gewicht tussen de 18 en 32kg.

Help! Mijn kind wil niet slapen

Talloze kinderen hebben moeite met slapen, met als gevolg dat jij als ouder ook niet aan je nachtrust toekomt.

Natuurlijk zijn er kinderen die heerlijk doorslapen, maar helaas zijn er ook kinderen die dit niet doen. En dan denk je eindelijk het perfecte slaapritme te hebben gevonden voor je kind, verandert dit van de ene op de andere dag / nacht weer.

verzwaringsdeken kind

Slaap is een van de basisbehoeften van de mens en wanneer je kind niet doorslaapt dan heeft dit invloed op het hele gezin. Je zou er alles aan doen om wat extra minuten slaap te pakken! Reden waarom veel ouders overgaan tot de aankoop van een verzwaringsdeken om hun kinderen helpen beter te slapen tijdens middagdutjes en ’s nachts.

Verzwaringsdeken kind autisme

Het merendeel van de ouders die een verzwaringsdeken heeft gekocht voor hun kind geeft aan dat het een positief verschil maakt in de slaapcyclus van hun kind. 

Dit positieve verschil wordt gemeld door verschillende gebruikers, waaronder kinderen met autisme.

Ook geven ouders aan het fijn en gemakkelijk te vinden om met een verzwaringsdeken te beginnen voordat zij ‘zwaarder geschut’ inzetten zoals bijvoorbeeld slaapmiddelen. Naast dat een verzwaringsdeken geen mogelijke bijwerkingen heeft is het ook aan te schaffen zonder tussenkomst van een arts.

Hoe vind je de beste verzwaringsdeken voor je kind?

Kies een stof die je kind fijn vindt, kinderen houden vooral van zachte stofjes. Gelukkig zijn de meeste verzwaringsdekens gemaakt van fleece materiaal.

Zoals we al eerder aan gaven, let op het gewicht! Het aanbevolen gewicht van een verzwaringsdeken voor je kind is 8% tot 12% van het lichaamsgewicht.

Bol.com heeft diverse verzwaringsdekens in het assortiment, variërend in gewicht. Van 2.3 kg voor de hele kleintjes tot 4.5 kg voor de wat oudere kinderen. 

Onderzoek naar verzwaringsdekens

Meerdere studies vonden positieve resultaten voor slaappatronen bij (jonge) kinderen met en zonder (ontwikkelings-)stoornissen wanneer ze een verzwaringsdeken gebruikten.

Bij het beschouwen van de conclusies van elk onderzoek wijzen tekenen erop dat verzwaringsdekens effectief zijn. Effectief voor verschillende type kinderen en voor kinderen van verschillende leeftijden.

Onderzoek naar verzwaringsdekens voor peuters onthulde verschillende conclusies die nuttig zijn voor ouders die overwegen er een te gebruiken. Met een verzwaringsdeken als een techniek voor het uitoefenen van druk is bewezen dat het de angst bij de gebruiker vermindert. De druk die de verzwaringsdeken biedt geeft een kalmerend effect. Kalm zijn is een vereiste om in slaap te kunnen vallen, voor zowel jong als oud.

Een ander bewezen resultaat van het gebruik van een verzwaringsdeken is het verlagen van de EDA – electrodermale activiteit. EDA wordt aangedreven door het sympathische zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor gedrags-, emotionele en cognitieve gesteldheid.

Een verlaagde EDA betekent minder beweging tijdens een slaapcyclus – dit betekent een betere of diepere slaap voor een persoon. Verzwaringsdekens oefenen de gehele nacht druk uit, waardoor het een kind kan stimuleren door te slapen.

TIPS!

#1 Ben je op zoek naar een verzwaringsdeken voor je kind, zorg er dan voor dat je je kind meeneemt in het aankoopproces. Dit is cruciaal om de verzwaringsdeken in de slaaproutine te integreren. 

#2 Verzwaringsdekens kunnen op meer momenten gebruikt worden dan tijdens de slaap, bijvoorbeeld tijdens het voorlezen of om te kalmeren vlak voor het slapengaan. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Hopelijk krijg jij als ouder ook wat extra slaap!