Verzwaringsdeken kind | Dé oplossing tegen slapeloosheid

verzwaringsdeken kind

Slaapt jouw kind vaak onrustig? Of heeft je kind moeite met in slaap vallen? Misschien dat een verzwaringsdeken (weighted blanket) een oplossing kan bieden.

Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor een kind, kinderen die niet voldoende slapen presteren vaak minder op school, zijn emotioneel minder stabiel en de kans op overgewicht is groter. Ook voor de groei en ontwikkeling van een kind is slaap van groot belang, tijdens het slapen maakt het lichaam namelijk het groeihormoon hypofyse aan. Te weinig slaap kan ertoe leiden dat er minder van dit hormoon vrijkomt waardoor je kind minder snel groeit.

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is simpelweg een deken met wat extra gewicht. Verzwaringsdekens zijn op maat gemaakt voor de gebruiker (peuter, kind of volwassene) en vaak gemaakt van zacht materiaal wat ervoor zorgt dat kinderen het fijn vinden om onder een verzwaringsdeken te slapen.

Voordat we dieper ingaan op de effecten van verzwaringsdekens bij kinderen, bespreken we eerst een aantal richtlijnen voor veilig gebruik van verzwaringsdekens bij kinderen.

Verzwaringsdeken kind 2 jaar

Verzwaringsdekens worden niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 2 jaar. De reden hiervoor is dat het een kindje de deken zelf van zich af moet kunnen duwen, kinderen van 2 jaar zijn hier nog net iets te klein voor.

Wees echter niet getreurd, voor de kleintjes bestaat er namelijk een andere oplossing: de verzwaarde slaapzaak, dit is een alternatief voor een verzwaringsdeken. Een verzwaarde slaapzaak is – zoals de naam al zegt – een babyslaapzak met wat extra gewicht. Het extra gewicht zorgt voor wat extra druk wat babies een veilig en geborgen gevoel geeft. Het is enigszins vergelijkbaar met het inbakeren van je kleintje.

Verzwaringsdeken kind 4 jaar

Vanaf het moment dat je kind zichzelf van onder de verzwaringsdeken kan bevrijden is het veilig om een verzwaringsdeken te gebruiken. Je kunt dit altijd van te voren even testen door een spelletje te doen, een soort van kiekeboe onder de verzwaringsdeken.

Kies het juiste gewicht als je een verzwaringsdeken koopt, voor kinderen is dat ongeveer 10% van het lichaamsgewicht. De verzwaringsdeken zal dan voor de kleintjes tussen de 2 en 3kg zijn. Iets oudere kinderen gebruiken meestal een deken van zo’n 4,5kg.

Verzwaringsdeken kind ervaringen

Talloze kinderen hebben moeite met slapen, met als gevolg dat jij als ouder ook niet aan je nachtrust toekomt. Natuurlijk zijn er kinderen die heerlijk doorslapen, maar helaas zijn er ook kinderen die dit niet doen. En dan denk je eindelijk het perfecte slaapritme te hebben gevonden voor je kind, verandert dit van de ene op de andere dag / nacht weer.

Het merendeel van de ouders die een verzwaringsdeken heeft gekocht voor hun kind geeft aan dat het een positief verschil maakt in de slaapcyclus van hun kind. De kleintjes slapen eerder in en ook het doorslapen gaat beter. Zowel gedurende nacht maar ook tijdens de slaapjes overdag.

Verder gebruiken ook veel ouders het om hun kind te kalmeren, op het moment dat een kindje stress heeft of overstuur is helpt een verzwaringsdeken een kindje weer tot rust te brengen vanwege de zachte druk die het uitoefent. Het bootst als het ware een knuffel na en biedt een gevoel van veiligheid.

Ook geven ouders aan het fijn en gemakkelijk te vinden om met een verzwaringsdeken te beginnen voordat zij ‘zwaarder geschut’ inzetten zoals bijvoorbeeld slaapmiddelen. Naast dat een verzwaringsdeken geen mogelijke bijwerkingen heeft is het ook aan te schaffen zonder tussenkomst van een arts.

Verzwaringsdeken ADHD

Bovenstaande positieve ervaringen worden gedeeld door een diversiteit aan ouders, en zeker ook ouders van kinderen met ADHD, ADD en autisme.

Naast de positieve gebruikerservaringen zijn er ook meerdere studies / de wetenschap die positieve resultaten laten zien voor slaappatronen bij (jonge) kinderen met en zonder (ontwikkelings-)stoornissen wanneer ze een verzwaringsdeken gebruikten.

Met een verzwaringsdeken als een techniek voor het uitoefenen van druk is bewezen dat het gevoelens van angst bij kinderen vermindert. De druk die de deken biedt heeft een kalmerende, bijna therapeutische werking. Kalm zijn is een vereiste om in slaap te kunnen vallen en door te kunnen slapen, voor zowel jong als oud.


Een ander bewezen resultaat van het gebruik van een verzwaringsdeken is het verlagen van de electrodermale activiteit (EDA). EDA wordt aangedreven door het sympathische zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor gedrags-, emotionele en cognitieve gesteldheid.

Een verlaagde EDA betekent minder beweging tijdens een slaapcyclus – dit betekent een betere of diepere slaap voor een kind. Verzwaringsdekens oefenen de gehele nacht druk / zwaartekracht (gravity) uit, waardoor het een kind kan helpen om door te slapen.

Beste verzwaringsdeken kind

Kies een stof die je kind fijn vindt, kinderen houden vooral van zachte stofjes. De meeste verzwaringsdekens voor kinderen zijn gemaakt van zacht fleece of bamboe. Ook kan het helpen om een deken te kiezen in een leuke felle kleur, bijvoorbeeld rood, geel of licht blauw en met een vrolijk design (sterren, auto’s of dieren).

Zoals we al eerder aan gaven, let op het gewicht! Het aanbevolen gewicht van een verzwaringsdeken voor je kind is ongeveer 10% van het lichaamsgewicht.

Bol.com heeft diverse verzwaringsdekens in het assortiment, variërend in gewicht. Van 2.3 kg voor de hele kleintjes tot 4.5 kg voor de wat oudere kinderen.

Veelgestelde vragen

Hoe zorg je ervoor dat je kind ook daadwerkelijk onder de deken gaat slapen? 

Zorg er voor dat je je kind meeneemt in het aankoopproces. Dit is cruciaal om de verzwaringsdeken in de slaaproutine te integreren.

Op welke momenten kan je de verzwaringsdeken gebruiken?

Verzwaringsdekens kunnen op meer momenten gebruikt worden dan enkel tijdens het slapen, bijvoorbeeld tijdens het voorlezen of om te kalmeren vlak voor het slapengaan.

Kunnen verzwaringsdekens gewassen worden?

De meeste verzwaringsdekens kunnen gewoon gewassen worden in de wasmachine op een lage temperatuur.

Worden de dekens vergoed door de zorgverzekering?

Er zijn op dit moment helaas geen zorgverzekeraars die de dekens vergoeden. Wij hopen natuurlijk dat dit in de toekomst verandert.