Slapeloosheid TIP!

slapeloosheid

Slapeloosheid, bijna een kwart van de Nederlanders heeft of had er in mindere of meerdere mate last van, waaronder Jurgen, de oprichter van Calmzy. Onderzoek wijst uit dat een verzwaringsdeken oplossing kan bieden.

Serotonine verhogen

Verzwaringsdekens zijn ontworpen om een warme, zachte druk uit te oefenen op de gebruiker die het gevoel van vastgehouden wordt na te bootsen. Van dit type druk is aangetoond dat het serotonine verhoogt, een neurotransmitter die betrokken is bij de regulering van de slaap en die een kalmerend effect heeft.

Ook moedigt het gevoel van vastgehouden worden je lichaam aan om oxytocine te produceren, wat pijn en stress verlicht en tegelijkertijd je immuunsysteem stimuleert.

Het kan angst verminderen

Begint het malen zodra je hoofd het kussen raakt waardoor je maar niet in slaap valt? Een verzwaringsdeken kan helpen door de activiteit in het zenuwstelsel te verminderen en angstgevoelens te verminderen.

Het vermindert rusteloosheid

Als je merkt dat je de hele nacht aan het woelen en draaien bent, of als je partner je wakker maakt door te bewegen, kan een verzwaringsdeken je oplossing zijn. De deken heeft gelijkmatig verdeelde gewichten die een zachte neerwaartse kracht over het lichaam geven. Deze kracht helpt beweging tegen te gaan en verstilling tijdens het slapen aan te moedigen.

Hoewel verzwaringsdekens nog steeds een relatief nieuw concept zijn, groeit hun populariteit dankzij hun belofte van minder woelen en draaien en minder nachtelijk ontwaken. Het minimaliseren van nachtelijke slaapverstoringen zal de kwaliteit van je slaap verbeteren.

Benieuwd? Bol.com heeft een ruim assortiment verzwaringsdekens.

Ook Zweedse onderzoekers hebben in 2015 positieve effecten gevonden, hieronder meer over het onderzoek, de onderzoeksmethoden en natuurlijk de conclusie.

Onderzoek

Zweedse onderzoekers hebben in 2015 een onderzoek uitgevoerd om erachter te komen of een verzwaringsdeken kan helpen als natuurlijk middel tegen slapeloosheid. Het onderzoek is uitgevoerd in een poging om eenvoudige, gemakkelijke en natuurlijke methode te vinden om slapeloosheid te verminderen zonder direct naar medicijnen, supplementen of uitgebreide therapeutische interventies te hoeven grijpen.

Een mooi doel, aangezien slapeloosheid een aandoening is die de kwaliteit van leven aanzienlijk en negatief beïnvloedt en moeilijk en duur kan zijn om te behandelen.

Onderzoeksmethode

De onderzoekers gebruikten een verzwaringsdeken die zorgde voor een constante druk en sensatie over het hele lichaam, vergelijkbaar met de verzwaringsdekens die je online kunt kopen. Alle deelnemers moesten last hebben van chronische slapeloosheid. De deelnemers sliepen gewoon thuis en het onderzoek duurde in totaal vier weken, de eerste weken sliepen de deelnemers onder hun eigen dekbed, vervolgens twee weken onder een verzwaringsdeken en als afsluiting weer een week onder het eigen dekbed.

Er werden zowel subjectieve als objectieve meetmethoden ingezet, denk hierbij aan vragenlijsten en slaapdagboeken, maar ook slaap metingen waaronder actigrafie (hierbij wordt het waak-slaap-ritme gemeten) en polysomnografie (hierbij worden verschillende fysiologische parameters tijdens de slaap van de deelnemer opgenomen).

Conclusie

Het onderzoek heeft aangetoond dat de gemiddelde slaapduur aanzienlijk werd verhoogd door het gebruik van een verzwaringsdeken. Ook verminderde een verzwaringsdeken de beweging gedurende de nacht. Verder gaven deelnemers die naast de verzwaringsdeken ook slaapmedicatie gebruikten aan dat zij veel sneller in slaap vielen dan zonder het gebruik van de verzwaringsdeken.

Op het moment dat de deelnemers weer zonder de verzwaringsdeken sliepen nam de totale slaaptijd en af en werden zij vaker wakker gedurende de nacht.

Al met al werd de slaapkwaliteit beter beoordeeld bij het gebruik van een verzwaringsdeken. Een verzwaringsdeken is dus zeker een goede tip wanneer je last hebt van slapeloosheid.