Slapen tijdverspilling? Dacht het niet!

slapen tijdverspilling

In dit artikel leggen we uit waarom slapen absoluut geen tijdverspilling is. Heb jij soms moeite met slapen? Dan kan een verzwaringsdeken oplossing bieden, Calmzy heeft een aantal betaalbare verzwaringsdekens in het assortiment.

Slaap is de beste tijd voor leren en geheugen

Een van de meest actieve delen van het lichaam tijdens de slaap zijn de hersenen. Er zijn uitgesproken veranderingen in de elektrische activiteit van de hersenen tijdens de slaap, waarvan het bewijs suggereert dat het het resultaat is van de triljoenen zenuwcellen in de hersenen die zichzelf letterlijk opnieuw bedraden. Deze herbedrading, die plaatsvindt tijdens diepe, langzame slaap, is hoe we nieuwe informatie die we de hele dag hebben geleerd, verwerken en vervolgens vasthouden.

Haal liever geen nachtje door

Het is niet verstandig om een nachtje door te halen om voor een belangrijk examen te leren of om een presentatie voor te bereiden. Onderzoek wijst uit dat als je de hele nacht probeert om iets nieuws te leren en daardoor een paar uur slaap mist, je hersenen die informatie niet op dezelfde manier zullen onthouden als wanneer je een volledige nacht had geslapen. Je hersenen moeten die informatie echt verwerken, wat je eigenlijk alleen doet als je slaapt.

Slaap houdt je scherp

Slaap helpt om onze aandacht en focus scherp te houden. We kennen (waarschijnlijk) allemaal het “wazige” gevoel dat ontstaat na een nacht te weinig slaap, concentreren is een stuk moeilijker en complexe taken schuif je door tot morgen. Het lukt simpelweg niet.

De meeste mensen hebben ongeveer acht uur slaap per nacht nodig, slaap je een tijd lang slechts 6 uur per nacht dan staat dat gelijk aan een paar nachten doorhalen blijkt uit onderzoek.

Van slecht slapen word je chagrijnig

Denk aan een jengelende peuter die een middagdutje nodig heeft. We weten allemaal dat slaap (en het gebrek daaraan) de stemming en prikkelbaarheid beïnvloedt. Een goede nachtrust helpt ons brein om onze stemming te reguleren en om te gaan met wat de dag ons brengt.

Chronisch slaaptekort is in verband gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen van een stemmingsstoornis, waaronder angst of depressie.

Niet slapen kan je letterlijk ziek maken

Buiten de hersenen verandert er ook veel in de rest van het lichaam tijdens de slaap. Onze hartslag en lichaamstemperatuur dalen, onze ademhalingsfrequentie neemt iets af en wordt zeer regelmatig (tenminste tijdens de meeste slaapstadia), en de nierfunctie vertraagt ​​(daarom heb je tijdens je slaap minder vaak de drang om te plassen).

Verder is er juist een toename in de afgifte van groeihormonen tijdens de slaap, ook is er een toename van hormonen die de eetlust reguleren. Daarnaast vindt tijdens de slaap ook spierherstel plaats.

You Might Also Like