Waarom slapen we?

waarom slapen we

Slaap is ontzettend belangrijk om goed te kunnen functioneren. Het verschil merk je direct, na een goede nachtrust voel je je een stuk energieker dan na een slechte nachtrust. Reden genoeg waarom veel mensen investeren in een goede nachtrust: slaaptabletten, lavendel sprays, Calmzy verzwaringsdeken, slaapmaskers en andere producten gaan als warme broodjes over de toonbank.

Hoeveel slaap heb ik nodig?

De meeste volwassenen hebben tussen de 7 en 9 uur slaap per dag nodig. Minder dan 6 tot 7 uur slaap voor slechts één nacht kan al een merkbaar effect op je hebben de volgende dag. Chronisch slaap missen verhoogt het risico op ziekte. Genoeg reden om voldoende te slapen, toch?

Wat is het doel van slapen?

Slapen heeft verschillende doelen, hieronder benoemen we er 5.

Slaap is goed voor je hart

Tijdens de slaap maakt je lichaam hormonen aan die je hart en bloedvaten gezond houden. Gebrek aan slaap heeft een slechte invloed op de bloeddruk en hartfunctie. Dit kan een probleem zijn voor mensen met een hartaandoening, oko kan het leiden tot het ontstaan van hartaandoeningen

Slaap reguleert de bloedsuikerspiegel

Slaap helpt bij het reguleren van de stofwisseling. En slaapgebrek kan een aantal gezondheidseffecten hebben die verband houden met je metabolisme. Een daarvan is een schommeling van glucose (suiker) niveaus. Dit kan een probleem zijn voor mensen met diabetes, en het kan ook het risico op het ontwikkelen van diabetes vergroten

Slaap vermindert stress

Slaap helpt je lichaam en geest te ontspannen, zo herstellen je van je dag en laadt je op voor een nieuwe dag. Wanneer je slaap tekort komt, maakt je lichaam stresshormonen aan.

Slaap maakt je alerter

Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je je de volgende dag energiek en alert voelt. Je kunt je beter concentreren, bent socialer en sporten zal je makkelijker afgaan.

Slaap verbetert je geheugen

Slaap zorgt ervoor dat je dingen beter onthoudt. Wanneer je slaapt rust je lichaam uit, maar je hersenen zijn druk bezig je dag te verwerken en verbanden te leggen tussen alles wat je die dag hebt geleerd en meegemaakt.

Diepe slaap is belangrijk om herinneringen en verbanden te leggen, het zorgt ervoor dat je op lange termijn dingen beter kunt onthouden.

You Might Also Like