Hoe gebruik je een verzwaringsdeken?

Hoe gebruik je een verzwaringsdeken?

Het gebruik van een verzwaringsdeken is eigenlijk best wel makkelijk. Ben je toch niet helemaal zeker hoe je een verzwaringsdeken gebruikt? Hieronder leggen wij het stap voor stap uit.

Kies de juiste maat en gewicht

Zoals je misschien al hebt gezien zijn verzwaringsdekens verkrijgbaar in allerlei verschillende maten en gewichten. Allereerst is het belangrijk om een deken te kiezen die past bij je lichaamsgewicht en slaapvoorkeur. Over het algemeen wordt aanbevolen om een deken te kiezen die tussen de 8 en 12% van je lichaamsgewicht weegt. Als je bijvoorbeeld 80 kg weegt, dan zou een verzwaringsdeken van rond de 8kg geschikt zijn. Iets lichter of iets zwaarder mag natuurlijk ook. Het is daarnaast belangrijk om individuele behoeften en voorkeuren in gedachten te houden bij het selecteren van de juiste maat en gewicht. Sommige gebruikers vinden een iets zwaardere deken fijner, terwijl een ander de voorkeur geeft aan een deken met wat lichter gewicht. Dit is een kwestie van uitproberen.

Leg de deken over je bed (of op de bank)

Nadat je de juiste verzwaringsdeken voor jou hebt gekozen, leg je deze over je bed, bovenop je normale dekbed of deken. Zorg ervoor dat de deken gelijkmatig is verdeeld over het oppervlak van het bed en dat alle hoeken goed zijn bedekt. Zo weet je zeker dat je gebruikt maakt van de diepe drukstimulatie. Je kunt een verzwaringsdeken ook op de bank of in een stoel gebruiken, het effect (de diepe drukstimulatie) is vergelijkbaar.

Kruip lekker onder de deken

Als je klaar bent om te gaan slapen of rusten, kruip je lekker onder de verzwaringsdeken en positioneer je deze zodat hij gelijkmatig over je lichaam ligt. Zorg ervoor dat de deken je volledig bedekt, van je schouders tot je voeten, voor een optimale druk en comfort. Op de bank of stoel lukt dat niet altijd, dat is niet erg. Je zult de zwaarte van de deken alsnog voelen.

Voel het comfortabel?

Als de deken te zwaar of te licht aanvoelt, kun je ervoor kiezen om extra dekens toe te voegen of een deken met een ander gewicht te proberen. Het is belangrijk om een verzwaringsdeken te gebruiken die comfortabel aanvoelt en niet te veel druk uitoefent op je lichaam maar zeker ook niet te weinig.

Ontspan en adem

Eenmaal onder de verzwaringsdeken, probeer je te ontspannen en diep adem te halen om je lichaam en geest tot rust te brengen. Concentreer je op het gevoel van de deken die druk uitoefent over je lichaam en laat eventuele spanning of stress los. Wanneer je de deken vaker gebruikt is de kans groot dat je al direct ontspant op het moment dat je onder de deken gaat zitten of liggen.

Gebruik de deken regelmatig

Om de maximale voordelen van een verzwaringsdeken te ervaren, is het belangrijk om deze vaak te gebruiken. Probeer de deken in ieder geval elke nacht te gebruiken tijdens het slapen of elke avond tijdens het lezen of Netflixen. Zo raak je gewend aan het gevoel en maximaliseer je de positieve effecten op je slaap en welzijn.

Onderhoud en reiniging

Net als bij een normale deken of dekbed is het van belang dat je de verzwaringsdeken regelmatig schoonmaakt en onderhoudt volgens de instructies van de fabrikant. Afhankelijk van het materiaal van de deken, zal je de deken met de hand moeten wassen of kan je deze gewoon in de wasmachine doen.

Het gebruik van een verzwaringsdeken kan een fijne en effectieve manier zijn om angst, stress en slaapproblemen te verminderen en een diepere en meer rustgevende slaap te bevorderen. Door de bovenstaande stappen te volgen, weet je zeker dat jij de verzwaringsdeken op de juiste manier gebruikt.

You Might Also Like