Is een elektrische deken gevaarlijk?

elektrische deken gevaarlijk

Veruit de meeste elektrische dekens zijn zo ontwikkeld dat ze niet gevaarlijk zijn. Ze hebben timerfuncties en schakelen zichzelf vaak uit wanneer ze te heet worden. Een goede elektrische deken hoort dus niet gevaarlijk te zijn. Wel is het belangrijk dat je altijd de gebruiksaanwijzing raadpleegt als je een elektrische deken koopt. Bij sommige dekens mag je er bijvoorbeeld niets bovenop leggen, omdat de deken dan snel oververhit raakt. Volg altijd de gebruiksrichtlijnen van jouw elektrische deken.

Wat is een elektrische deken?

Een elektrische deken is een deken die zich opwarmt als je hem in het stopcontact steekt. Er zijn elektrische onderdekens en elektrische bovendekens. Onderdekens maak je aan je matras vast, ze zijn er om bovenop te liggen in bed. Bovendekens zijn er om onder te kruipen, die kun je in bed leggen maar ook makkelijk op de bank of op een stoel gebruiken. De meeste elektrische dekens hebben verschillende warmtestanden, dus je kunt zelf bepalen hoe heet je hem laat worden. Ga je slapen met een elektrische deken? Dan raden we je aan om de deken op de laagste stand te zetten, om te voorkomen dat je lichaamstemperatuur te veel stijgt en dat je nachtrust verstoort.

Hoeveel stroom gebruikt een elektrische deken?

Veel mensen gebruiken de elektrische deken als duurzaam alternatief voor de verwarming, nu de gasprijzen zo hoog zijn. En dat is niet voor niets. Een elektrische deken gebruikt namelijk niet veel stroom: zo’n 50 watt per uur. Voor 1 kWh betaal je tegenwoordig € 0,58 cent, wat betekent dat je voor drie uurtjes onder een warme elektrische deken slechts zo’n 9 cent (!) betaalt! Een elektrische deken is dus goed voor je portemonnee én tegen de opwarming van de aarde.

Elektrische knuffeldeken: de nieuwste trend

Vooral de zachte elektrische bovendekens, ook wel elektrische knuffeldekens genoemd, zijn tegenwoordig heel populair. Ze zijn meestal gemaakt van een zacht flanel of fleece materiaal en beschikbaar in allerlei verschillende kleuren. De meeste elektrische knuffeldekens zijn groot genoeg om met z’n tweeën onder te kruipen, wat ze onmisbaar maakt tijdens een knus avondje Netflixen of lezen. Goed nieuws: de meeste elektrische knuffeldekens hebben een uitneembaar bedieningspaneel en kun je met de hand of in de wasmachine wassen. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van je elektrische knuffeldeken om te kijken hoe je hem kunt reinigen.

You Might Also Like