Hoe zwaar moet een verzwaringsdeken zijn?

In principe adviseren wij altijd een verzwaringsdeken die 8 tot 12% van je eigen lichaamsgewicht is. Een betaalbare optie voor je eerste verzwaringsdeken is de Kustaa verzwaringsdeken.

Hieronder hebben wij voor je uitgerekend welk gewicht verzwaringsdeken past bij jouw gewicht. De range in de kolom ‘jouw gewicht’ is breder dan onderstaand, maar kies je op basis van onderstaande tabel dan zit je sowieso goed! Twijfel je tussen een lichtere of zwaardere verzwaringsdeken, ga dan voor de zwaardere variant. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een iets zwaardere deken betere resultaten behalen.

Jouw gewichtAantal kg Perfecte verzwaringsdeken
50kg – 75kg6kgNoxie (6kg)
75kg – 90kg7kgSYLQ (7kg)
90kg – 100kg8kgNoxie (8kg)
100kg – 115kg 9kgOtazy (9kg)
115kg – 125kg10kgSimply Cosy (10kg)
125kg – 140kg11kgPolar Night (11kg)
140kg – 150kg 12kgSensoLife (12kg)
150kg – 165kg 13kgPolar Night (13kg)

Als je een verzwaringsdeken koopt op advies van een arts, ergotherapeut of andere medische professional als onderdeel van je therapie, zorg er dan voor dat je hen vraagt ​​wat het juiste gewicht is waarvoor je moet kiezen.

Beter nog: vraag of je ergotherapeut een verzwaringsdeken heeft die je kunt lenen en uitproberen. Veel therapeuten houden doorgaans een set van deze dekens bij de hand om ze als hulpmiddelen te verstrekken. En als ze er eentje hebben, kun je een deken lenen om te testen, om een ​​idee te krijgen of het iets voor je is. Dat is een geweldige manier om te bepalen welk gewicht het beste bij je past en om te zien welk type het beste voelt, je de meeste rust geeft en je stress of omstandigheden vermindert.

Verzwaringsdeken hoeveel kilo

Bij de eerste aankoop van een verzwaringsdeken hebben veel mensen de neiging om het gewicht van de deken te vergelijken met de kilo’s gewichten die ze in de sportschool optillen.

Dat gezegd hebbende, dit is niet de juiste aanpak.

Waarom? Het houden van een dumbbell van 5kg in beide handen is zwaarder en anders dan het gevoel  van een deken van 10kg op je lichaam.

hoe zwaar verzwaringsdeken

Verzwaringsdeken gewicht

Als je je afvraagt ​​wat de zwaarste verzwaringsdeken is, met de meest diepe druk die je kunt krijgen (zonder dat het een gevaar voor je wordt!), is het antwoord +/- 13kg.

Experts geven aan dat de gemiddelde volwassene onder een deken met een gewicht van +/- 13kg kan liggen zonder dat dit een negatieve invloed heeft op bloedcirculatie, hartslag en andere zaken.

Sommige consumenten kiezen – met bovenstaand in het achterhoofd – dat ze een zo zwaar mogelijke deken moeten kopen, zodat ze maximale voordelen kunnen behalen, maar zo werkt het niet.

Het gebruik van een verzwaringsdeken die te zwaar (let op: té zwaar, dus niet iets zwaarder) voor je is, is juist contraproductief en veroorzaakt in plaats daarvan meer stress, dan dat het kalmeert en de slaap verbetert. Kies je een te zware deken, dan kun je het ook te warm krijgen (in plaats van de comfortabele warmte als je het juiste gewicht kiest), wat resulteert in een slechte nachtrust. Zorg er dus voor dat je rekening houdt met je eigen lichaamsgewicht.