Tips om je kind te helpen slapen

slapen kind

Talloze kinderen krijgen niet genoeg slaap, met alle negatieve gevolgen van dien. Te weinig slaap beïnvloed het geheugen, leren, fysieke groei en psychologisch functioneren.

Kinderen tussen de 6-12 jaar hebben gemiddeld tussen de 9 en 12 uur slaap nodig, tieners zo’n 8 tot 10 uur. Natuurlijk heeft niet ieder kind evenveel slaap nodig, het ene kind van 12 jaar heeft 10 uur slaap nodig, terwijl een ander 12-jarig kind voldoende heeft aan 9 uur slaap.

Tips om je kind te helpen slapen

Hier zijn enkele tips om je kind te helpen sneller in slaap te vallen voor een volledige nachtrust.

Verzwaringsdeken kind

Een groot deel van de ouders geeft aan dat hun kind beter slaapt met verzwaringsdeken dan zonder verzwaringsdeken. Kinderen vallen sneller in slaap en slapen beter door.

Maak van slapen een prioriteit

Het kan voor kinderen – net als voor volwassenen – lastig zijn om in slaap te vallen als er vlak voor het bedtijd is nog van alles gaande is in huis. Het kan helpen om vlak voor kinderbedtijd de lichten vast te dimmen, schermen te elimineren en de verwarming iets lager te zetten.

Maak er een spel van

Leg het belang van slaap uit aan je kind. Eventueel zou je een beloning kunnen uitdelen wanneer je kind een week lang voldoende slaapt. Plak ‘s ochtends samen een sticker als het gelukt is. Maak slapen leuk in plaats van saai.

Zorg dat je kind sport

Volwassenen slapen beter als er overdag gesport wordt, hetzelfde geld voor kinderen. Ook buiten spelen helpt om ‘s avonds beter in slaap te kunnen vallen.

Lees een boekje voor

Stop je kind in en blijf even in de slaapkamer om een rustig gesprek te voeren terwijl de slaap komt. Lees een verhaal voor en geef de kind de kans om praten over wat hem of haar bezighoudt. Deze rustige tijd met jou geeft hem of haar de kans om te praten over dingen waar hij / zij over nadenkt en om gedachten tot rust te brengen om zo beter te kunnen slapen. Zie het als een soort van kindermeditatie.

You Might Also Like